Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Meer aandacht voor PSA

De Inspectie SZW vindt dat er meer aandacht van werkgevers nodig is voor de aanpak van Psychosociale arbeidsomstandigheden (PSA). Daar vallen werkdruk, agressie en ongewenste omgangsvormen onder. De inspectie komt tot dit standpunt op basis van controles in 2016 en 2017. Deze vonden plaats bij incassobureaus, beveiligingsorganisaties, onderwijsorganisaties en gerechten. Deze 4 sectoren, waarvan bekend is dat zij meer kans hebben op problemen op het gebied van pesten, agressie en ander ongewenst gedrag, controleerde de Inspectie SZW of werkgevers voldoende maatregelen nemen om psychische klachten bij hun werknemers te voorkomen.

Overtredingen

De Inspectie SZW ontdekte bij 80% van de geïnspecteerde organisaties één of meer overtredingen op het gebied van PSA. De organisaties met overtredingen kunnen een herinspectie verwachten. De Inspectie SZW is inmiddels in gesprek met de werkgeversorganisaties van de betreffende sectoren. Zij gaan aan de slag om hun leden te ondersteunen bij een betere aanpak van PSA. Verder is de Inspectie in gesprek met vertegenwoordigers van arbodiensten, bedrijfsartsen en arbeids- en organisatiedeskundigen om hen te activeren meer werk te maken van het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting. Ook HR kan dit onderwerp op de agenda zetten en in overleg gaan met de arbodienstverlener.

Zelfinspectie

U kunt verder een eigen controle uitvoeren. U kijkt dan met de ogen van de inspecteur naar werkdruk en ongewenst gedrag in uw organisatie. U checkt of u werkt volgens de regels. Heeft u alle passende maatregelen genomen? Meer informatie over hoe u aan de slag kunt met de zelfinspectie vindt u hier.

 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: