Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Overheid komt met brochures over de WAB

Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels in het arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) heeft grote gevolgen voor werkgevers en werknemers. Om werkgevers te helpen bij de invoering van de WAB is het Ministerie van SZW een voorlichtingscampagne begonnen.  Het ministerie heeft een WAB-checklist opgesteld met de belangrijkste wijzigingen waarvan werkgevers al vóór 1 januari 2020 op de hoogte moeten zijn. Daarnaast zijn er factsheets en een kennisdocument WAB (brochures) te vinden over de onderwerpen uit de WAB. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de WW-premies en bij de oproepkrachten.

Lage WW- en hoge WW-premie

De overheid wil met de WAB het ontslagrecht versoepelen en flexwerk onaantrekkelijker maken. Als werkgever betaalt u daarom vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers die in vaste dienst zijn. Voor werknemers met een flexibel contract betaalt u juist een hogere WW-premie. U moet in de loonaangifte de juiste WW-premie afdragen. Het verschil tussen de hoge en de lage WW-premie is 5 procentpunt. De premiepercentages worden jaarlijks vastgesteld door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Meer informatie hierover in het kennisdocument WAB.

Vaste uren voor oproepkrachten

Vanaf 1 januari moet u oproepkrachten die u langer dan 12 maanden in dienst heeft, een aanbod doen voor een aantal vaste uren. Dat is het aantal uren dat de oproepkracht gemiddeld heeft gewerkt.  Soms is het voor een werknemer lastig om te bepalen of hij een oproepovereenkomst heeft. Vanaf 1 januari 2020 worden de regels hierover verder verduidelijkt. Er is dan sprake van een oproepcontract als de werknemer geen loon krijgt wanneer hij niet werkt en het aantal uren werk niet is vastgelegd. Het loon is dan ongelijkmatig. Vanaf 1 januari 2020 mag u de werknemer hooguit een jaar als oproepkracht laten werken. De oproepkracht hoeft niet akkoord te gaan met een (tijdelijk) contract al hij als oproepkracht wil blijven werken. U mag de werknemer hier niet toe dwingen. De overheid heeft  ‘ een kennisdocument WAB en oproep’ gemaakt.

Cursus

Wilt u meer weten over de WAB volg dan onze cursus. In een dag krijgt u alle veranderingen overzichtelijk op een rij.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: