Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Discriminatie sollicitanten met migratieachtergrond

Sollicitanten worden minder vaak gediscrimineerd. Dat blijkt uit het onderzoek van Panteia in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Oudere sollicitanten hebben weinig last meer van discriminatie, maar sollicitanten met een migratieachtergrond hebben nog altijd minder kans om iets terug te horen na een sollicitatie.  Het verschil tussen de kansen van mensen met en zonder een migratieachtergrond is in 2019 wel afgenomen ten opzichte van 2015. Deze afname komt waarschijnlijk door de krappe arbeidsmarkt. Als de economie in een recessie belandt dan kan de ongelijke behandeling weer groter worden.

Geen reactie

In 2015 had iemand zonder migratieachtergrond 29% kans om per mail of voicemail iets terug te horen, terwijl iemand met migratieachtergrond 12% kans op een reactie had. In 2019 zijn die kansen voor beide groepen toegenomen, naar respectievelijk 35% en 27%. Het verschil tussen de groepen is daarmee afgenomen van 17 naar 8 procentpunt. Dit komt waarschijnlijk door de krappe arbeidsmarkt.

Mannen en vrouwen

Er is ook nog altijd de discriminatie tussen mannelijke en vrouwelijke sollicitanten. De verschillen tussen arbeidsmarktkansen van mannen en vrouwen zijn in 2019 niet goed gemeten door de onderzoekers. Daardoor kan niet met zekerheid worden gezegd in hoeverre deze vorm van discriminatie is afgenomen of toegenomen. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in het onderzoek van Panteia.

Tips

Als u tips wilt om de sollicitatieprocedure eerlijker te laten verlopen klik dan hier.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: