Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Freelancers zijn eigenlijk werknemers

Zijn freelancers werknemers? Dat is nu een beetje duidelijker geworden. De rechtbank heeft de Belastingdienst onlangs gelijk gegeven in het geschil met een thuiszorgbedrijf. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben als u gebruik maakt van freelancers. Het thuiszorgbedrijf kreeg een flinke naheffingsaanslag loonbelasting, omdat de Belastingdienst vond dat de freelancers in loondienst waren.

Arbeidsovereenkomst

De Belastingdienst heeft onder andere gekeken naar de arbeidsovereenkomst van de freelancers. Daar stond onder andere in dat de werkdagen en uren in overleg met de werkgever worden bepaald. Ook was er een concurrentiebeding en een bepaling dat een freelancer niet zonder toestemming van de werkgever nevenactiviteiten mag verrichten.  De werkgever kan bovendien bindende aanwijzingen geven. De Belastingdienst vond dat er daarom duidelijk sprake was van een dienstverband. Op grond hiervan heeft de belastinginspecteur het thuiszorgbedrijf een naheffingsaanslag loonbelasting van in totaal € 394.739,- opgelegd. Daar kwamen een boete van in totaal € 197.369,- en de verschuldigde rente van € 17.228,- nog bij.

Freelancers werknemers

De thuiszorgorganisatie was het hier niet mee eens. Deze organisatie vond dat er een verschil was tussen de werknemers en de freelancers. De freelancers gaven in overleg met de opdrachtgever zelfstandig invulling aan het werk en dat deden de werknemers niet. Toch heeft de rechter de Belastingdienst gelijk gegeven. Er is volgens de rechter bewezen dat er sprake is van een dienstverband. De vergoeding van de freelancers is loon. De boete is lager vastgesteld, maar met deze uitspraak wordt een signaal gegeven aan werkgevers die freelancers in dienst hebben. Meer informatie vindt u bij de Rechtbank Gelderland.

Meer informatie over de mogelijkheden en gevolgen van het inhuren van freelancers en oproepkrachten krijgt u in de cursus arbeidsrecht.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: