Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Wat zijn de werving en selectie trends

De economie draait goed en het wordt steeds lastiger om talentvol personeel te krijgen. Veel HR-professionals en brancheorganisaties wijten de tekorten aan gebrekkige instroom en mismatch met het onderwijs. Zij kijken veelal naar de overheid, zoeken regionale en collegiale samenwerkingen op en proberen op verschillende manieren in te spelen op nieuwe arbeidsmarktsituatie. Recruitment en retentie staan daarom overal weer op hoog op de HR-agenda. Wat zijn de andere werving en selectie trends waar u de laatste tijd mee te maken kunt krijgen?

1 Steeds meer technologie bij werving en selectie

Technologie en kunstmatige intelligentie zijn voor HR steeds belangrijker. Dit komt vooral door de mogelijkheden om snel en effectief kandidaten te vinden. Door de opkomst van toepassingen op het gebied van big data en kunstmatige intelligentie kunt u in één digitaal platform vrijwel alle aspecten van recruitment worden samengevoegd. U kunt zoeken, plannen, beoordelen, nauwkeurige beloningsmodellen maken en sollicitanten voor toekomstige baanmogelijkheden eenvoudig opvolgen. Ook de wervingsvideo wordt belangrijker. We zijn steeds meer gericht op beeld in plaats van op tekst.

2 Vanuit huis werken

Steeds vaker willen kandidaten niet meer voor een nieuwe baan verhuizen. Veel werkgevers spelen hierop in door werknemers meer vanuit huis te laten werken. Door een goede internetverbinding, smartphone en skype-overleggen kunnen werknemers goed vanaf afstand werken. Deze trend zal zich verder doorzetten. 

3 Meer zzp-ers

Het aantal zzp-ers is al een miljoen. Steeds meer organisaties zetten ze in. Ook als u moeilijk personeel kunt krijgen, is het handig om zolang een zzp-er in te zetten. Intussen blijft u zoeken naar talent om in dienst te nemen. Dit wordt veel meer een continue proces.

4 Meer promoties

Het is lastiger om goede werknemers te vinden. Er komt daarom meer aandacht voor het opleiden van de eigen werknemers. Zij kennen de organisatie en de kwaliteiten zijn bekend. Goede interne kandidaten zullen daardoor in deze tijd vaker  promotie kunnen maken.

5 Studenten werven

Voor sommige functies wordt het lastig om personeel te werven. Steeds meer organisaties proberen hun concurrenten voor te blijven door gekwalificeerde jonge studenten aan te nemen. Veel HR-managers zijn ervan overtuigd dat je studenten het beste kunt werven tijdens het begin van hun laatste studiejaar.

6 De wendbaarheid van een kandidaat

De samenleving en het werk verandert. De eisen die een organisatie aan de kandidaat stelt veranderen. Wendbaarheid van een kandidaat is soms belangrijker dan de beschikking over de ‘hard-skills’. Die zijn op de werkvloer te leren.

7 Snellere procedures

De  sollicitatieprocedures worden sneller doordat er meer keuze is om te communiceren. Organisaties communiceren snel online als ze personeel nodig hebben. Kandidaten reageren snel en willen bijvoorbeeld ook via Whatsapp op de hoogte worden gebracht van hun sollicitatie. Ze vinden het bovendien prettig om feedback te krijgen. De sollicitatieprocedure wordt zo korter.

8 Meer doen om personeel te behouden

Werknemers zitten niet meer vast aan een werkgever. Dat is al lange tijd zo, maar door de verbeterde economie vernaderen mensen sneller van baan. Dat betekent ook dat het meer inspanning van HR vergt om personeel vast te houden, bijvoorbeeld met ontwikkelingstrajecten, doorgroeimogelijkheden en creatievere beloningspakketten.

 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: