Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Compensatie van de transitievergoeding

Vanaf 2020 krijgen werkgevers die een transitievergoeding moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke medewerkers, financiële compensatie. Onlangs ging de Tweede Kamer akkoord met het wetsvoorstel van Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) waarin dit wordt geregeld. De regeling wordt met terugwerkende kracht ingevoerd vanaf de datum dat de transitievergoeding is ingevoerd. Dat was op 1 juli 2015. Dus ook voor zieke medewerkers die uw organisatie in het verleden een vergoeding heeft betaald, wordt hij gecompenseerd.

De regeling moet ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om medewerkers in vaste dienst te nemen. SZW zal samen met UWV zorgen voor voorlichting voor werkgevers. Deze maatregel kan ertoe leiden dat uw organisatie meer mensen in vaste dienst zal aannemen.

De transitievergoeding

Hoe zit het ook alweer met de transitievergoeding? Als u iemand na 2 dienstjaren of langer ontslaat dan moet u een transitievergoeding betalen. Dit geldt ook als u het tijdelijke contract van de werknemer niet verlengd of als de werknemer u verwijtbaar gedrag ten laste legt. De hoogte van de vergoeding als u wordt ontslagen wordt bepaald op basis van 2 onderdelen:

1 Het maandsalaris.

2 Het aantal dienstjaren.

De vergoeding is per 1 januari 2018  maximaal € 79.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan dat bedrag, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris. Wilt u een indruk krijgen van de hoogte van de transitievergoeding? Kijk dan naar de tool transitievergoeding voor werkgevers. Let op: deze tool geeft een idee. De werkelijke vergoeding kan anders uitvallen.

Geen transitievergoeding

U hoeft niet altijd een transitievergoeding te betalen. In de volgende gevallen heeft de werknemer geen recht op een vergoeding:

  1. De werknemer is korter dan 2 jaar in dienst geweest;
  2. De werknemer is  ontslagen door ernstig verwijtbaar handelen;
  3. De werknemer is bij ontslag nog geen 18 jaar en heeft gemiddeld niet meer dan 12 uur per week gewerkt;
  4. De werknemer is ontslagen, omdat hij de AOW-leeftijd of andere pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt;
  5. U bent failliet, hebt uitstel van betaling of de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen is van toepassing;
  6. In de cao is een gelijkwaardige voorziening voor een transitievergoeding opgenomen;
  7. Als u aanbiedt het tijdelijk contract te verlengen, voordat dat contract afloopt. Het maakt niet uit of de werknemer het aanbod accepteert.

Meer weten over het ontslag? Volg de cursus Actualiteiten Arbeidsrecht van HRM Academy.

Bron: Rijksoverheid.nl

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: