Betaalbare trainingen voor HR-professionals

De ramadan en het werk

Dit jaar valt de Ramadan in mei. Het begin en het einde van de Ramadan is afhankelijk van de stand van de maan. Rond 6 mei begint de Ramadan. De zon komt dan al vroeg op en hij gaat bovendien pas na tien uur ‘s avonds onder. Dat betekent dat vastende werknemers pas laat in de avond mogen eten en drinken. Ze kunnen daardoor minder lang slapen. Dat heeft mogelijk gevolgen voor hun concentratievermogen. De Ramadan kan ook het dag- en nachtritme verstoren. Er moet immers heel vroeg worden opgestaan om voor zonsopkomst te kunnen eten en drinken. De Ramadan duurt 29 à 30 dagen en wordt afgesloten met het Suikerfeest. Werkgevers kunnen hierop inspelen:

 1. Praat met elkaar over de ramadan en het werk. De Ramadan mag geen nadelig effect hebben op de werkvloer. Misschien is het verstandig om vrije dagen af te spreken tijdens de vastenmaand met islamitische werknemers.
 2. U kunt in die periode de werkzaamheden en werktijden voor de moslimwerknemers aanpassen.
 3. Verlang van uw niet vastende werknemers dat zij respect tonen voor hun vastende collega’s.
 4. Hang kalenders op waar feestdagen van verschillende religies op staan. Het personeel kan zien wanneer voor iemand een feestdag aanbreekt. Op deze manier kunnen de werknemers onderling oplossen wie op welke dag vrij krijgt.
 5. Zorg dat managers extra aandacht te besteden aan de vastende moslims binnen uw organisatie en in te grijpen als dat nodig is.
 6. Kijk in de cao of er iets geregeld is voor de Ramadan en het werk.
 7. Doe een beroep op de collegialiteit van uw werknemers door ze te vragen de moslims door de vastenperiode te helpen loodsen door bijvoorbeeld nachtdiensten onderling met elkaar te ruilen.
 8. Spreek met uw vastende werknemers af dat zij hun verplichte pauze tussen de middag niet hoeven op te nemen en in plaats daarvan een half uur later kunnen beginnen of eerder naar huis kunnen gaan.
 9. Stel zoveel mogelijk zware werkzaamheden voor uw vastende werknemers uit.
 10. Rooster uw vastende werknemers zoveel mogelijk in op momenten dat het hen goed uit komt.
 11. Praat er met elkaar over. De Ramadan mag geen nadelig effect hebben op de werkvloer. Misschien is het verstandig om vrije dagen af te spreken tijdens de vastenmaand met islamitische werknemers.
 12. Geef werknemers een vrije dag om het Suikerfeest te kunnen vieren. Laat ze in ruil daarvoor tijdens een christelijke feestdag werken.

 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: