De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) moet er onder andere voor zorgen dat flexibel werken onaantrekkelijker wordt en dat ontslag makkelijker wordt. In de WAB is er naast de bestaande ontslaggronden daarom een extra ontslaggrond bijgekomen. Dat is de zogeheten cumulatieve ontslaggrond. Meerdere ontslaggronden samen kunnen dan een reden zijn voor een volwaardig ontslag. Denk bijvoorbeeld aan een ‘cumulatie’ van slecht functioneren en een verstoorde arbeidsverhouding. Dit moet ontslag gemakkelijker maken, maar de praktijk is tot nu toe anders.
Eerste ervaringen
Uit de eerste ontslagzaken waar de cumulatiegrond een rol speelde, blijkt dat rechters terughoudend zijn met het toewijzen van ontslag. Er is nog geen uitspraak bekend waarbij de rechter heeft ingestemd met ontslag op deze nieuwe grond. Dat kwam doordat er sprake was sprake van een vrij zwakke onderbouwing. Rechters vonden alleen het noemen van een combinatie van meerdere ontslaggronden niet voldoende. Als u iemand wilt ontslaan dan is de argumentatie van de verschillende ontslaggronden van groot belang.
De rechter
De cumulatiegrond geeft werkgevers meer ruimte voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. De tussenkomst van de rechter is noodzakelijk. Hij moet het ontslag preventief toetsen. Zijn de ontslaggronden samen voldoende voor ontslag? De kantonrechter kijkt daarbij ook of een andere oplossing dan ontslag mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld scholing zijn om beter te functioneren of herplaatsing in een andere passende functie. Het is van belang dat u voor een ontslagaanvraag met de werknemer bespreekt of er andere oplossingen mogelijk zijn. Zijn er manieren om het functioneren te verbeteren? Als u kunt aantonen dat dat niet het geval is dan staat u sterker bij de rechter.
Als u meer wilt weten over ontslag volg dan de cursus Arbeidsrecht. Meer informatie over deze cursus vindt u hier. Als u meer wilt weten over de cumulatiegrond in de WAB kijk dan hier.