De impact van het coronavirus op banen en economie houdt aan en de economische recessie is voorlopig nog niet voorbij. Veel bedrijven liggen nog bijna stil. Daarom komt het kabinet met een derde coronasubsidie en herstelpakket voor ondernemers en werkenden. Het nieuwe pakket loopt tot juni 2021. Het is gestoeld op drie pijlers: steun, helpen aanpassen en investeren. De maatregelen in dit pakket kosten ongeveer 11 miljard euro aan extra uitgaven en 1,5 miljard euro aan vervroegde investeringen. Het is handig voor uw bedrijf om de subsidiemogelijkheden te kennen.
Het kabinet verlengt vanaf 1 oktober 2020 diverse lopende steunmaatregelen. De voorwaarden daarvan worden aangepast, zodat ze meer zijn gericht op de langere termijn. Het kabinet neemt bovendien nieuwe maatregelen om bedrijven te stimuleren om meer te investeren in economische groei. Ook zet het kabinet extra middelen in om mensen via scholing en begeleiding te helpen bij het vinden van nieuw werk. Het kabinet heeft nu de volgende maatregelen en coronasubsidie
NOW (tegemoetkoming loonkosten)
Deze regeling wordt ook met negen maanden verlengd, met drie keer drie maanden. In die periode wordt de NOW geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers en werkenden tijd en ruimte hebben om zich aan te passen. Meer informatie over deze coronasubsidie vindt u op: Informatie, voorwaarden en aanpassingen NOW.
Tozo (inkomensondersteuning zelfstandigen)
Deze regeling wordt ook negen maanden verlengd, tot en met 30 juni 2021, en kent een toets op beschikbare geldmiddelen. Gemeenten bieden vanaf 1 januari 2021 extra dienstverlening aan zelfstandig ondernemers, zoals bij- of omscholing en heroriëntatie. Meer informatie vindt u op: Informatie, voorwaarden en aanpassingen Tozo.
TVL (tegemoetkoming vaste lasten mkb)
De belastingvrije tegemoetkoming wordt opnieuw ingezet en het maximale bedrag per bedrijf per drie maanden wordt verhoogd naar 90.000 euro. De regeling wordt met drie keer drie maanden verlengd tot en met 30 juni 2021 en in die periode geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen. Meer informatie vindt u op: Informatie, voorwaarden en aanpassingen TVL.
Borgstellingen, leningen en garantiefondsen
De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven voor voldoende liquiditeit (BMKB-C, GO-C en KKC) blijven ook na 1 oktober 2020 beschikbaar. Meer informatie vindt u op: BMKB, GO-C en KKC.
Belastingmaatregelen
Ondernemers kunnen tot 1 oktober 2020 belastinguitstel aanvragen. Daarmee loopt het uitstel op uiterlijk 1 januari 2021 af. Ondernemers moeten echter niet alsnog in de knel komen bij het terugbetalen en krijgen met twee jaar ruim de tijd om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen. De tijdelijke verlaging van invorderingsrente naar bijna nul wordt verlengd tot en met 31 december 2021, zodat ondernemers met zo min mogelijk extra kosten worden geconfronteerd. Meer informatie hierover vindt u hier.
Bron: Rijksoverheid