Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Zoeken

Concurrentiebeding vaak ten onrechte in arbeidsovereenkomst

Uit het onderzoek van onderzoeksbureau Panteia blijkt dat één op de drie werkgevers een concurrentiebeding standaard opneemt in de arbeidsovereenkomst. Het staat erin, maar werkgevers doen zelden een beroep op het beding. Het concurrentiebeding lijkt meer preventief gebruikt te worden. Volgens de onderzoekers gebruiken werkgevers het beding breed, terwijl dat niet altijd noodzakelijk is. Alleen als een medewerker toegang heeft tot gevoelige informatie of relaties kan dat een goede reden zijn voor een concurrentiebeding. Anders is het niet nodig.  Een beding belemmert volgens de onderzoekers de arbeidsmobiliteit.

Aanleiding

De aanleiding voor het onderzoek was een motie in de Tweede Kamer van Steven van Weyenberg (D66) en Gijs van Dijk (PvdA). De motie vroeg om nadere voorwaarden voor het gebruik van het concurrentiebeding. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vervolgens Panteia benaderd om dit te onderzoeken. Het nieuwe kabinet kijkt of extra wetgeving nodig is.

Concurrentiebeding

Er zijn een paar regels. Een concurrentiebeding moet schriftelijk zijn overeengekomen met een medewerker. Hij moet bovendien meerderjarig zijn. Met de invoering van de Wet werk en zekerheid is daaraan toegevoegd dat een concurrentiebeding alleen kan worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd als uit een schriftelijke motivering van de werkgever blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelang. Uit de jurisprudentie blijkt dat het niet langer mag duren dan een jaar. Ook moet het gebied waarvoor het beding geldt zo concreet mogelijk zijn beschreven. De medewerker moet weten waar hij aan toe is. In de cao kunnen nog voorwaarden staan over het gebruik van zo’n beding.

De rechter

Uit het onderzoek blijkt dat het moeilijk is om de uitkomst van een rechtszaak in te schatten. De rechter kijkt naar de belangen van werkgever en medewerker. Hij kan een concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigen als de medewerker door het beding onredelijk wordt benadeeld. Dat kan bijvoorbeeld zijn als het concurrentiebeding de medewerker ernstig beperkt in het vinden van een nieuwe baan of carrière stap. Ook als de werkgever de arbeidsovereenkomst van medewerker beëindigt dan is het de vraag of een beding redelijk is.  Als u meer wilt weten over arbeidsovereenkomst en het concurrentiebeding volg dan de cursus Actualiteiten Arbeidsrecht.

bron: Rijksoverheid

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: