Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Bewegen op het werk is niet altijd gezond

U weet  natuurlijk dat zitten slecht is voor werknemers. Veel bedrijven stimuleren daarom bewegen, want dat is goed. Fysiek actief zijn wordt vaak als een oplossing gezien voor het voorkomen van hart- en vaatziektes, suikerziekte en kanker. En nu blijkt dat volgens het onderzoek van VUmc dat fysiek actief zijn tijdens het werk niet altijd een gezonde optie is. Sterker nog, mensen die voor hun werk fysiek actief zijn, hebben een 18% hogere kans om vroegtijdig te overlijden! De onderzoekers concluderen dit na onderzoek van bijna 200.000 proefpersonen uit 13 landen.

Grote verschillen

Er zijn dus grote verschillen tussen bewegen in de vrije tijd en op het werk. Het gaat er dan niet om of iemand de trap neemt in plaats van lift. De onderzoekers denken dat de verschillen liggen in de aard van bewegen. Bewegen in de vrije tijd is vaak intensief en vindt in relatief korte periodes plaats. Iemand gaat hardlopen, voetballen of een stuk fietsen. Dat duurt meestal niet langer dan anderhalf uur. Dat maakt ons fit en sterk. Bewegen op het werk kan soms wel acht uur per dag duren. Dit veroorzaakt een langdurige belasting op het lichaam en dat is schadelijk.

Thuis bewegen

Mensen met fysieke beroepen kunnen meestal niet daarmee stoppen. Fysieke arbeid hoort bij een verpleegkundige en een bouwvakker. Roosters, pauzes en veilig kunnen werken zijn natuurlijk van belang. Volgens het VUmc-onderzoek moet bewegen een belangrijke rol gaan spelen in medische adviezen om mensen gezond en duurzaam inzetbaar te houden. Na een dag hard werken op de bank neerploffen, is natuurlijk heel verleidelijk. Maar juist mensen met fysieke beroepen moeten gestimuleerd worden om in hun vrije tijd een rondje te gaan wandelen of een stuk te fietsen. De werkgever kan dit stimuleren door bedrijfsfitness of een fiets van de zaak.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderzoek vindt u hier. Wilt u actief aan de slag om het werk gezonder te maken volg dan de cursus HR en arbo.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: