Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Ziekteverzuim kost 8,7 miljard!

Werkgerelateerde verzuimgevallen en aandoeningen leiden tot hoge kosten. Naar schatting belopen de kosten van loondoorbetaling bij werkgerelateerd verzuim 5 miljard euro op jaarbasis, en die van arbeidsongeschiktheid door werk 2,1 miljard euro. De zorgkosten voor personen met een arbeidsgerelateerde aandoening zijn 1,6 miljard euro. Samen zijn deze kosten 8,7 miljard euro. Hiervan komt meer dan de helft door werkgerelateerde psychische klachten. Dit blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO. Deze wordt iedere twee jaar gemaakt.

Stijging burnoutklachten

Uit de Arbobalans blijkt verder dat de fysieke belasting (kracht zetten, herhaalde bewegingen) en de omgevingsbelasting (lawaai, gevaar en gevaarlijke stoffen) de afgelopen tien jaar nagenoeg gelijk blijft. Dat geldt niet voor de psychosociale arbeidsbelasting (oa werkdruk, werkstress, intimidatie). Er is een duidelijke toename van hoge taakeisen, zoals snel moeten werken of heel veel werk moeten doen, van 35% in 2007 naar 40% in 2017. Tegelijkertijd ervaren meer werknemers een lage autonomie (resp. 38% en 45% in 2007 en 2017). “Dit is zorgelijk, omdat deze combinatie samenhangt met werkdruk en het risico op werkstress verhoogt, wat terug te zien is in de stijging van burn-outklachten onder werknemers. Deze klanten stijgen van 11% in 2007 naar 16% in 2017.” Aldus TNO-onderzoeker Wendela Hooftman.

Psychosociale arbeidsbelasting

Het belang van psychosociale arbeidsbelasting is terug te zien in het verzuim. Het ziekteverzuimpercentage schommelt de afgelopen 10 jaar tussen de 3,8% en 4,2% en ligt op 4,0% in 2017. Ongeveer een kwart van het totaal aantal verzuimdagen houdt verband met psychische klachten, overspannenheid of burn-out. Dit zijn schokkende cijfers. Er is werk aan de winkel voor HR en de preventiemedewerker. Bespreek het plan van aanpak en de RI&E met de ondernemingsraad en andere belangrijke partijen. Wat kan er beter?

Meer weten

Als u als HR meer wilt weten over de aanpak van het ziekteverzuim en de rol van de OR daarbij volg dan de cursus HR en ziekteverzuim. Als u de cijfers uit de Arbobalans wilt inzien kijk dan hier.

 

Bron: TNO

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: