Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Aandacht voor aantrekken medewerkers verslapt ondanks krappe arbeidsmarkt

Bijna alle grote sectoren voorzien een toekomst waarin het aantrekken van nieuwe medewerkers ingewikkelder wordt. Opvallend is dat het binden en boeien van nieuwe mensen echter minder hoog op het prioriteitenlijstje staat van HR-professionals, terwijl het UWV en CBS juist berichten over een krapper wordende arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Performa, Berenschot en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.

Werven

Werven en selecteren is op de prioriteitenlijst gezakt van twee naar vier. Oorzaak voor de verslapping is misschien ook dat bedrijven juist aangeven minder moeite te ervaren bij het aantrekken van medewerkers. Vorig jaar gaf zeventig procent van de respondenten aan moeite te hebben met het aantrekken van mensen. Inmiddels is dat iets meer dan de helft (54%).

Behouden

Net als het werven gaat momenteel ook het behouden van medewerkers gemakkelijker. Ruim een vijfde (21%) van de professionals geeft aan dat het een uitdaging is om medewerkers te behouden. Dit percentage lag vorig jaar nog op 32 procent. Vermoedelijk is deze daling mede verklaarbaar door het uitbreken van het coronavirus.

Initiatieven

De veranderende arbeidsmarkt heeft bij nog maar bij 64 procent van de organisaties geleid tot meer initiatieven om mensen te behouden binnen de organisatie. De voorgaande jaren lag het niveau rond de 77%. Initiatieven die organisaties ondernemen zijn bijvoorbeeld het meten van medewerkersbetrokkenheid en flexibele arbeidsomstandigheden.

Wilt u aan de slag met werving en selectie? Volg de training Selectiegesprekken voeren. We hebben ook een lijst met tips om personeelstekorten op te lossen. Kijk hier.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: