Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Meldingsplicht werkgever voor inzien privéberichten

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens  heeft onlangs een uitspraak gedaan over een privacyzaak uit 2007. Het Hof bepaalde dat werkgevers de privécommunicatie van hun werknemers alleen in de gaten mogen houden als de werknemers hier van tevoren een melding over krijgen.

Meldingsplicht

In zijn uitspraak bepaalde het Europese Hof verder dat rechtbanken die kijken of een privacyschending door een werkgever gerechtvaardigd is, moeten onderzoeken of er goede redenen voor de schending waren. Er moeten ook geen minder indringende maatregelen beschikbaar zijn om de privacy van werknemers te schenden. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk. Het gevolg is dat ook de Nederlandse rechtbanken voortaan een meldingsplicht voor het doorzoeken van privécommunicatie door werkgevers moeten handhaven.

Schending privacy

De rechtzaak werd in 2007 aangespannen door de Roemeen Bogdan Mihai Bărbulescu. Hij werd ontslagen, nadat zijn werkgever had opgemerkt dat hij via Yahoo Messenger privégesprekken had gevoerd. Bogdan vond dat zijn privacy door zijn werkgever werd geschonden. Na een lange juridische weg besloot het Hof dat de privacy van Bogdan wel is geschonden. Hij kreeg geen bericht over het monitoren van zijn privécorrespondentie door zijn werkgever. Zo’n meldingsbericht aan de werknemer is wel verplicht om de schending van de privacy te rechtvaardigen. Meer over deze zaak vindt u hier.

Wilt u op de hoogte zijn van de privacyregels volg dan onze cursus Omgaan met privacy.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: