Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Hoogste ziekteverzuim eerste drie kwartalen sinds 2003

Het ziekteverzuim in de eerste drie kwartalen van 2020 is sinds 2003 niet meer zo hoog geweest. Het verzuim was dit jaar gemiddeld 4,7%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was de gemiddelde afwezigheid door ziekte in de eerste drie kwartalen 4,3%. De stijging wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de coronacrisis. Het CBS trekt deze conclusie nog niet.  Het CBS vraagt in de enquête namelijk niet naar de reden waarom werknemers verzuimen.
Grootste stijgers
De toename van het gemiddelde verzuim over de eerste drie kwartalen van 2020 is het duidelijkst terug te zien in de horeca: 3,5% tegen 2,6% in 2019. Deze eeuw was het gemiddelde in deze bedrijfstak in de eerste drie kwartalen alleen in 2000 en 2001 hoger. Het verzuim door ziekte was in de gezondheids- en welzijnszorg met 5,9%  het hoogst. Vooral onder werknemers in de verpleeg- en bejaardentehuizen is het hoog. Het is maar liefst 7,0% (6,3% in 2019).
Lager
In vrijwel alle bedrijfstakken was het ziekteverzuim hoger dan een jaar eerder, maar in het onderwijs en bij het openbaar bestuur en de overheid was het lager. In het onderwijs (4,8% verzuim) en in het openbaar bestuur (5,2% verzuim) daalde het gemiddelde verzuimpercentage over de drie kwartalen ten opzichte van 2019. Het ziekteverzuim van werknemers bij bedrijven en overheid was in het derde kwartaal van 2020 4,4%. Dit betekent dat van elke duizend te werken dagen er 44 werden verzuimd wegens ziekte. In het derde kwartaal een jaar eerder was dit 4,0%.
Het verzuim is jaarlijks meestal het hoogst in het eerste en in het vierde kwartaal. Over het hele jaar zal het gemiddelde verzuim nog wel iets hoger worden.  Als u het verzuim wilt terugdringen dan vraagt dat een actief verzuimbeleid. Als u hier mee over wilt weten, volg dan de cursus Ziekteverzuim en re-integratie
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: