Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Verplichte vertrouwenspersoon stap dichterbij

Op 23 mei 2023 heeft de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel van kamerlid Maatoug aangenomen dat werkgevers verplicht om een vertrouwenspersoon aan te wijzen. Op dit moment is een vertrouwenspersoon niet verplicht. Deze verplichting zal niet gelden voor werkgevers met minder dan 10 werknemers. Kleine werkgevers moeten net zoals grotere werkgevers wel zorgen voor een veilige werkomgeving. Zij moeten daarom een RI&E hebben. De werkgevers maken een plan van aanpak om onder andere de risico’s van seksuele intimidatie en ander ongewenst gedrag te voorkomen. In de praktijk komt dit er op neer dat de werkgever hiervoor beleid moet (gaan) voeren. De OR of de PVT heeft instemmingsrecht als de RI&E verandert.

dreamstime m 2201521
Er is meer zicht op wetgeving voor de vertrouwenspersoon
Verplichte vertrouwenspersoon

Het wetsvoorstel verplicht werkgevers vanaf 10 medewerkers om een vertrouwenspersoon aan te wijzen. De basistaken van de vertrouwenspersoon worden ook in de wet opgenomen. De vertrouwenspersoon kan interne of externe functioneren. Voor kleinere bedrijven zou een externe vertrouwenspersoon op brancheniveau kunnen worden georganiseerd. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging krijgen in het wetsvoorstel ook een rol. Zij moeten instemmen met de keuze van de vertrouwenspersoon en zijn positionering. Het wetsvoorstel wil ook de positie van een vertrouwenspersoon versterken. De vertrouwenspersoon zou, net als een OR-lid, ontslagbescherming moeten krijgen. In de wet wordt ook opgenomen dat de vertrouwenspersoon moet beschikken over voldoende deskundigheid en ervaring om zijn functie goed te kunnen vervullen.

Inspectie

De Arbeidsinspectie moet controleren of een werkgever een vertrouwenspersoon heeft aangewezen. De inspectie kan de werkgever een boete geven als dat niet het geval is. Als het wetsvoorstel in werking is getreden zal binnen vijf jaar een evaluatie plaatsvinden. Het voorstel voor de verplichte vertrouwenspersoon moet nog door de Eerste Kamer worden goed gekeurd.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: