Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

De transitievergoeding verandert ingrijpend

Door de invoering van de wet arbeidsmarkt in balans (WAB) verandert vanaf 1 januari 2020 de transitievergoeding. Dit heeft gevolgen voor de kosten en het moment om iemand te ontslaan. De transitievergoeding in de WAB zal er anders uitzien. Elke werknemer heeft dan al vanaf de eerste werkdag recht op de vergoeding, maar er zijn meer veranderingen. We zetten de huidige situatie en de nieuwe situatie naast elkaar.

De transitievergoeding op dit moment

Op dit moment heeft u voor de transitievergoeding te maken met de Wet werk en zekerheid. Daarin staat dat een werknemer pas na 2 jaar dienstverband het recht heeft op een vergoeding. Hij krijgt dan eenderde maandsalaris voor ieder gewerkt jaar. Na 10 jaar dienstverband gaat het om een half maandsalaris per dienstjaar. Er is ook een regeling voor oudere werknemers van organisaties met meer dan 25 werknemers. Iemand die 50 jaar of ouder en langer dan 1 jaar in dienst is, krijgt 1 maandsalaris voor ieder dienstjaar boven de 50 jaar. Deze regeling is gunstig voor oudere werknemers. Dat verandert na 1 januari 2020.

De transitievergoeding in de WAB

De werkgever moet in 2020 een transitievergoeding betalen vanaf het moment dat de werknemer in dienst is. Ook bij een tijdelijk dienstverband! De vergoeding is eenderde maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er is geen andere berekening meer voor werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn of die ouder zijn dan 50 jaar. De berekening wordt daarmee eenvoudiger. Deze regeling is gunstig voor werknemers met korte contracten.

Er komt in de WAB een ontslaggrond bij. U kunt bij ontslag verschillende gronden combineren. Het wordt dan makkelijker om iemand te ontslaan, maar dat kan gevolgen hebben voor de hoogte van de ontslagvergoeding. Als u die grond gebruikt kan de rechter een extra transitievergoeding toekennen op grond van de combinatiegrond. Deze vergoeding komt bovenop de transitievergoeding en bedraagt maximaal de helft van de transitievergoeding waar de werknemer aanspraak op heeft. Het kan soms gunstig zijn om iemand nog dit jaar te ontslaan, maar soms is een ontslag in 2020 veel goedkoper. Het hangt onder andere af hoe lang iemand in dienst is en wat de leeftijd van de werknemer is.

Wilt u meer weten over de transitievergoeding in de WAB volg dan onze cursus HR en de WAB.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: