Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Werkgever mag thuiswerkers controleren

Er wordt veel thuis gewerkt. De vraag is of de werkgever de thuiswerkers  mag controleren. Onder strikte voorwaarden mag dat. De werkgever moet zich wel aan een aantal spelregels houden. Zo moet hij aantonen waarom die controle nodig is en waarom hij vindt dat het bedrijfsbelang zwaarder weegt dan het recht op privacy van de werknemer. Ook moet de werkgever de thuiswerker laten weten dat controles mogelijk zijn voordat hij gaat controleren. Niet onbelangrijk is dat er geen verschil is tussen de regels voor controles op de werkplek of thuis, die moeten hetzelfde zijn. De werkgever mag de werknemer dus niet opeens intensiever monitoren als hij vanuit huis werkt.

Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geantwoord op kamervragen naar aanleiding een onderzoek van het CNV. Daaruit bleek dat ruim een half miljoen thuiswerkenden voortdurend in de gaten worden gehouden door hun werkgever. De NOS kwam met hetzelfde bericht en baseerde zich op de stijgende verkoopcijfers van softwareplatform Capterra. De controles vinden plaats door bellen, en met spionagesoftware die periodiek vraagt om aanwezigheid te bevestigen. En soms met apps die toetsenbordaanslagen en muiskliks registreren.

Minister Koolmees benadrukt dat het aan werkgevers en werknemers samen is om goede afspraken te maken over de eventuele (digitale) controle. De ondernemingsraad is hierbij de aangewezen gesprekspartner. De or heeft immers instemmingsrecht als het gaat over controle op aanwezigheid, gedrag of prestaties van werknemers.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: