Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

218 miljoen euro voor een leer- en ontwikkelbudget

Per 1 januari 2022 komt er jaarlijks 218 miljoen euro beschikbaar voor STAP, Stimulans Arbeidsmarktpositie. STAP is een persoonlijk leer- en ontwikkelbudget van € 1.000. Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen dit bedrag inzetten voor een opleiding, cursus of training om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ook kunnen ze met dit bedrag een traject financieren voor een Ervaringscertificaat (EVC).  Met het budget kunnen ze een opleiding, training of cursus volgen. Daarnaast kunnen ze er een traject mee betalen voor een Ervaringscertificaat (EVC). In een EVC staat beschreven over welke kennis en ervaring iemand beschikt.

Budget

Het budget van de STAP komt in plaats van de fiscale scholingsaftrek van de inkomstenbelasting. Anders dan bij de fiscale scholingsaftrek hangt een eigen bijdrage niet af van het inkomen, maar van de kosten van de scholing. Alleen wanneer die kosten boven de € 1.000 uitkomen, geldt een eigen bijdrage.

Voorwaarden

Om voor STAP in aanmerking te komen, moet de aanvrager 18 jaar of ouder zijn, en In aanmerking komen werknemers, ondernemers en niet-werkenden die ouder zijn dan 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt hebben. Ze mogen voor de scholingsactiviteit geen andere bijdrage ontvangen en de scholingsactiviteit moet binnen zes maanden na het einde van de aanvraagtermijn starten.

Aanvraag bij UWV

Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden bij UWV het STAP-budget aanvragen. Dat kan per persoon jaarlijks een keer. Na goedkeuring van de aanvraag betaalt UWV het bedrag aan de opleider. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een register bij met opleidingen en EVC-trajecten waarvoor mensen STAP-budget kunnen aanvragen.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: