Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Strategische personeelsplanning in coronatijden

Een werkgever maakt altijd een inschatting van de personeelsbehoefte. Dat is nu lastiger dan voor de coronatijd. Toch kunt de personeelsbehoefte de komende periode proberen inzichtelijk maken en kijken hoe u deze behoefte naar personeel wilt invullen. U kijkt naar de ambitie van uw organisatie en hoe die in de komende jaren wordt beïnvloed door de wereld om u heen. Welke demografische, economisch en sociale factoren ziet u? Wat betekent dat voor uw organisatie? Welk personeel past daar het beste bij en hoe gaat u daar op sturen? Dat zijn de centrale vragen bij het bepalen van uw strategische personeelsplanning.

Onzekerheden

De uitvoering van een strategische personeelsplanning is voor veel organisaties op dit moment behoorlijk veranderd. Veel organisaties hebben nu te maken met veel onzekerheden. Is de omzet gezakt en gaat die zich weer herstellen? Krijgen we een volgende coronagolf en welke maatregelen zal de overheid daartegen nemen?  Dat maakt strategische personeelsplanning lastig. U kunt afwachten of toch iets doen. Als u niets doet dan krijgt u mogelijk te maken met een reorganisatie of misschien wel een faillissement. Als u wel iets wil doen dan kunt u werken met scenario’s. U gaat uit van verschillende toekomstmodellen. Ontwikkel bijvoorbeeld een optimistisch, pessimistisch en een neutraal scenario en kijk wat ieder scenario voor een gevolgen heeft voor uw personeelsplanning.

Wendbaar

Als u werkt met toekomstmodellen dan verwacht u toch een zekere voorspelbaarheid. Toen de coronacrisis begon, gebeurde er voor veel organisaties iets onvoorspelbaars. Het bedrijf ging van de een op de andere dag dicht, het personeel moest thuis werken of de productie halveerde. Als u op de onvoorspelbaarheid van de ontwikkelingen in wilt spelen dan moet u wendbaarder worden. Probeer ervoor te zorgen dat u op iedere toekomst kunt inspelen. Dat kan door uw personeel te laten scholen. Ze moeten breder inzetbaar worden. Zorg dat uw personeel makkelijker over afdelings- en organisatiegrenzen heen kan kijken. Stimuleer samenwerking. HR is bij uitstek de afdeling die zo’n ontwikkeling kan faciliteren. Zet wendbaarheid op de kaart en bespreek met managers hoe het personeel wendbaarder kan worden. Zet uw scholingsbudget in. Als u meer wilt weten over strategische personeelsplanning volg dan onze cursus. In een dag helpen we u op weg.

 

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: