Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Werkgever moet mbo-stagiair passende vergoeding betalen

Minister Dijkgraaf van Onderwijs, de MBO Raad, studentenorganisaties, vakbonden, MKB-Nederland en VNO-NCW hebben hun handtekening gezet onder de Werkagenda MBO en het bijbehorende Stagepact 2023-2027. In het Stagepact hebben de partijen onder meer afspraken gemaakt over het verbeteren van de stagebegeleiding, het uitbannen van stagediscriminatie en het bieden van een passende vergoeding voor stagiairs. Zo moet de positie van de stagiair uit het MBO verbeteren. Het Stagepact is onderdeel van de bredere ‘Werkagenda MBO 2023-2027’, dat het mbo in het geheel verder moet verbeteren en ontwikkelen. Er zijn onder andere de volgende maatregelen afgesproken waar de werkgever mee te maken krijgt:

Passende vergoeding

De stagiair moet een passende vergoeding krijgen. De werkgever moet minimaal een volledige onkosten- en reiskostenvergoeding betalen. Ook worden werkgevers gestimuleerd om afspraken over passende stagevergoedingen vast te leggen in een cao of arbeidsvoorwaardenreglement. Studenten die werken en leren combineren, krijgen naast een stagevergoeding ook een arbeidscontract dat minimaal voldoet aan de wettelijk vastgestelde bedragen.

Betere stagebegeleiding

De stagebegeleiding kan vaak beter. In het Stagepact is gekozen voor het uitgangspunt dat er per stage ten minste 3 contactmomenten zijn. Minstens één contactmoment is op de locatie bij het leerbedrijf.

Maatregelen stagediscriminatie

Een andere maatregel is het tegengaan van stagediscriminatie. Er wordt onder meer kennis opgebouwd over het (h)erkennen, voorkomen en aanpakken van stagediscriminatie. De sociale norm moet zijn dat discriminatie verboden en onwenselijk is. Leerbedrijven moeten beleid hebben voor een sociaal veilige werkomgeving. Ook wordt er meer werk gemaakt van stagematching; het objectief matchen en plaatsen van studenten bij een stageplek.

Subsidie voor meer stageplekken

Er zijn vaak te weinig stageplaatsen voor studenten. Om voldoende stageplaatsen te realiseren is er een subsidie voor werkgevers. Het streven is om voor elke praktijkleerplaats van 40 weken het maximale subsidiebedrag van € 2.700 uit te keren.

De betrokken partijen gaan nu aan de slag. Zij verwerken de afspraken uit het Stagepact in de al bestaande afspraken en regelingen. Het ministerie van OCW monitort de effecten van de maatregelen. Als blijkt dat het Stagepact geen positief effect heeft dan is wet- en regelgeving niet uitgesloten.

Meer informatie over het Stagepact vindt u hier.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: