Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Betaald rouwverlof na miskraam

Het kabinet gaat onderzoeken of werknemers het recht moeten krijgen op een paar dagen betaald verlof als ze een doodgeboren kindje of miskraam hebben gehad. Dat heeft demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toegezegd. In Nederland bestaat zo’n regeling nog niet. In Nieuw-Zeeland wel. Daar is een wet aangenomen waarin geregeld wordt dat ouders na een miskraam recht hebben op drie dagen betaald rouwverlof.

Het kabinet doet al onderzoek naar rouwverlof voor werknemers die een naaste verliezen en dat onderzoek wordt nu uitgebreid. Ook de situatie in Nieuw-Zeeland wordt daarbij meegenomen. Het onderzoek van het kabinet zal nog tot het eind van 2021 duren. Dan beslist de minister of er een wetsvoorstel komt. Dit voorstel moet vervolgens nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen voordat er wetgeving is.

Bij het onderzoek gaat het onder andere om een miskraam. Het gaat dan om een spontaan afgebroken zwangerschap van een kindje dat nog niet levensvatbaar is. Dat is bij een zwangerschap van zo’n 24 weken. De arts stelt vast of het kindje levensvatbaar is. Wordt de zwangerschap dan afgebroken dan is er medisch gezien sprake van een bevalling. Voor een bevalling bestaan wel verlofregelingen. Voor een miskraam nog niet. De ouders moeten op dit moment gewoon naar hun werk. Als ze daar niet toe in staat zijn, moeten ze in de huidige situatie vrije dagen opnemen of zich ziekmelden. De werkgever kan bij ziekmelding een ziektewetuitkering bij het UWV aanvragen. De werkgever kan ook bijzonder verlof geven.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: