Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

De trends in nieuwe cao’s

We zijn nog maar ruim een maand op weg in 2022 en er zijn al meer dan 60 cao’s ingegaan. De afspraken in deze nieuwe cao’s zijn gebaseerd op de krapte op de arbeidsmarkt en de personeelstekorten. Werkgevers willen in deze krappe arbeidsmarkt aantrekkelijk zijn en zijn bereid daarvoor te betalen. In deze cao’s zijn drie duidelijke trends waarneembaar, zo blijkt uit een analyse van werkgeversvereniging AWVN.

Lonen

De lonen in de cao’s stijgen met gemiddeld 2,7% op jaarbasis. De krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie zorgen ervoor dat de lonen sneller stijgen dan de afgelopen jaren. Als de maatschappij verder open gaat kan dit nog oplopen naar 3%. Als de maatschappij door corona weer op slot gaat, zal dat een dempend effect hebben op de loonstijging.

Thuiswerken

In de nieuwe cao’s is aandacht voor een betere balans werk-privé. Doordat we meer zijn gaan thuiswerken, zijn afspraken over flexibele werktijden mogelijk en ook over de bereikbaarheid van medewerkers, of beter gezegd, het recht op onbereikbaarheid.

Inzetbaarheid

Een derde trend die zichtbaar is, wordt veroorzaakt door een aantal belangrijke ontwikkelingen die we doormaken, denk maar aan de energietransitie of digitale transitie. Medewerkers moeten meer wendbaar zijn en nieuwe vaardigheden aanleren. Werkgevers zijn bereid hierin te investeren.

Organisaties die niet onder een cao vallen, maar hun arbeidsvoorwaarden regelen, bijvoorbeeld via Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR), kunnen bij het vaststellen van de AVR aansluiten bij deze trends. Bovendien heeft de ondernemingsraad op grond van Artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden instemmingsrecht als het gaat om arbeidsvoorwaardenregelingen zoals werktijden en studiekostenvergoedingen.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: