Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Werknemers willen niet meer fulltime terug naar kantoor

Ongeveer de helft van de beroepsbevolking werkte tijdens de coronacrisis thuis. Nu gaan steeds meer kantoren open. Niet alle werknemers willen weer terug naar kantoor. Dat blijkt uit een peiling van vakbond FNV. Slechts 10% van de werknemers wil weer fulltime naar kantoor. Maar liefst 70% wil het liefst hybride werken. Dat betekent dat ze deels op kantoor en deels vanuit huis werken. Een vijfde wil alleen nog maar thuiswerken. Voor HR iets om rekening mee te houden bij het bespreken van het thuiswerkbeleid.

Thuiswerken

De respondenten kijken positiever naar het thuiswerken dan vorig jaar. Toen keek 66% positief naar het thuiswerken. Nu is dat 78%. Gevraagd naar welk werk het beste op kantoor en welke het beste thuis kan plaatsvinden, antwoorden geënquêteerden dat thuiswerken voor dagelijkse werkzaamheden de voorkeur geniet. Voor activiteiten als teamoverleg, (in)formeel overleg en contact met collega’s, trainingen, presentaties en het inwerken van nieuwe collega’s, is kantoor de beste werkplek. De vraag is nu wat de toekomst van werken op kantoor zal zijn. Zullen de kantoren leeg blijven staan? En wat gebeurt er met de relatie werknemer en organisatie? Zorgt werken op kantoor voor meer binding met de organisatie en met collega’s? Is dit ook met minder kantoordagen te bereiken?

Zeggenschap

In het onderzoek van de FNV gaat het ook over zeggenschap. Zo’n 30% van de respondenten geeft aan geen of te weinig zeggenschap te ervaren in waar het werk plaatsvindt. Maar liefst 63% vindt dat er een wettelijk recht moet komen op thuiswerken, zodat werknemers meer inspraak hebben. HR kan inventariseren wat de behoeften en wensen in uw organisatie zijn. De werkgever doet er verstandig aan rekening te houden met de wensen van de werknemers. Tevredenheid van werknemers vertaalt zich namelijk vaak in een hogere motivatie en een lager ziekteverzuim.

Wilt u stilstaan bij de mogelijkheden van thuiswerken en de rol van de HR hierbij? Volg dan de cursus HR en thuiswerken.

Bron: FNV

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: