Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Geen billijke vergoeding na uitgebreid verbetertraject

Een ontslagen verpleegkundige van een zorginstelling ging in hoger beroep, om een billijke vergoeding én vergoeding van de kosten van rechtsbijstand te eisen. De kantonrechter had eind vorig jaar de arbeidsovereenkomst ontbonden, op grond van disfunctioneren. Alhoewel de werknemer het hier niet mee eens was, schaarde ook de rechter in dit hoger beroep zich volledig achter de werkgever. De werkgever had er middels verscheidene uitgebreide verbetertrajecten alles aan gedaan om het functioneren van de werknemer te verbeteren, zonder succes. Na al deze moeite was een billijke vergoeding voor de werknemer niet op zijn plaats, zo oordeelde het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch onlangs.

Ontslag goed aangepakt

De medewerker eiste € 45.000 als billijke vergoeding. Ze probeerde de rechter te overtuigen dat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet op grond van disfunctioneren had mogen plaatsvinden. Ze maakte geen schijn van kans, omdat de werkgever het ontslag goed had aangepakt. Ten eerste had de werkgever verschillende pogingen gedaan om het functioneren te verbeteren. Ten tweede had de werkgever alles netjes bijgehouden in het ontslagdossier.

 Disfunctioneren

In dit geval is de werknemer ontslagen op de d-grond, dat is ontslag wegens disfunctioneren. Ook al zou de rechter in dit geval hebben geoordeeld dat de d-grond geen valide reden voor ontslag was, dan nóg zou de arbeidsovereenkomst niet worden hersteld. Dit komt doordat beide partijen het erover eens waren dat sprake was van een andere voldragen grond voor ontbinding: een verstoorde arbeidsrelatie, ofwel de g-grond.

 

De cumulatiegrond

Let op: op dit moment heeft u nog een voldragen ontslaggrond nodig om de arbeidsovereenkomst met een medewerker te ontbinden. Met de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die in 2020 ingaat, kunnen ook meerdere onvoldragen redenen samen voldoende aanleiding voor ontslag zijn. Dat heet de cumulatiegrond.

Meer informatie over de WAB kunt u krijgen tijdens onze cursus HR en WAB. 

 

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: