Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Vijf tips om de krappe arbeidsmarkt te lijf te gaan

De huidige krapte op de arbeidsmarkt is ongekend. De dienstverlening en productieprocessen lopen gevaar. Er is geen geschikt personeel te krijgen. Vaak moet men al ‘nee’ verkopen, zoals in de horeca. Dat vraagt om creativiteit van HR. HRM Academy helpt u hierbij met vijf tips om de krapte op de arbeidsmarkt te lijf te gaan.

Tip 1: Houd bestaand personeel vast

Naast een goed salaris, ongebreidelde scholingsmogelijkheden en goede arbeidsvoorwaarden, is ook de werkomgeving belangrijker dan ooit. Zorg dan ook voor een aantrekkelijke en veilige werkomgeving. Maak van je werk een ontmoetingsplaats waar medewerkers zich helemaal thuis voelen.

Tip 2: Bied parttimers meer uren aan

Van de werkenden, dat zijn er 9,4 miljoen, werkt bijna de helft parttime. Bij vrouwen is dat percentage zelfs 73%. Daar is veel winst te behalen. Anticipeer daarop ook in je vacatures door het aanbieden van meer contracturen.

Tip 3: Verlaag je vacature-eisen

Natuurlijk zoeken alle werkgevers naar medewerkers met ervaring. Maar als die niet te vinden zijn, moet je mensen aannemen zonder ervaring. Werkgevers verlagen hun selectie-eisen. Ga ze vervolgens zelf opleiden. Dat is nog altijd beter dan met lege handen staan. Want het werk moet toch gedaan worden.

Tip 4: Haal medewerkers uit het buitenland

Makkelijker gezegd dan gedaan, want ook in het buitenland zijn ze op zoek naar nieuwe medewerkers buiten de landsgrenzen. De concurrentie is moordend. Een goed salaris en arbeidsvoorwaarden zijn natuurlijk belangrijk. Maar ook hier geldt dat scholing en een goede begeleiding belangrijke factoren zijn om buitenlandse medewerkers voor je te winnen.

Tip 5: Werk slimmer

Slimmer werken kan door met hetzelfde aantal werknemers meer werk te verzetten. Dat kan door meer gebruik te maken van automatisering en robotisering. Dat vergt wel extra investeringen, maar die verdienen zich op termijn terug en verhogen de  arbeidsproductiviteit.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: