Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Aandachtspunten RI&E en corona

De RI&E gaat over gezond en veilig werken. De risico-inventarisatie moet actueel zijn. Ook de risico’s op besmetting en verspreiding van het coronavirus moet daarom bij veel organisaties een plek krijgen in de RI&E. Veel organisaties werken met speciale corona-protocollen. Maak de link met de RI&E. Maar ook thuiswerken dat sinds corona enorm is toegenomen, zou een plek moeten krijgen in de RI&E als er sprake is van  gezondheidsrisico’s.

Nieuwe risico’s

Corona zorgt ervoor dat er soms anders wordt gewerkt. Als er aanpassingen worden doorgevoerd in werkplekken en werkprocessen heeft dit effecten op de RI&E en het plan van aanpak. Bepaalde risico’s kunnen momenteel verminderd zijn, doordat er minder mensen op de werkplek zijn, of doordat bepaalde werkzaamheden minder worden uitgevoerd. Er kunnen ook nieuwe risico’s ontstaan als gevolg van wijzigingen, bijvoorbeeld doordat medewerkers alleen werken of minder ruimte hebben om te werken.

De RI&E en corona

In de risico-inventarisatie moet het corona-virus expliciet als risico worden benoemd en er moeten maatregelen worden genomen om besmetting en verspreiding tegen te gaan. Is er een corona-protocol voor uw branche? Dan is daar ongetwijfeld al veel bruikbare informatie uit te halen. De SER heeft een handreiking geschreven waarin adviezen worden gegeven voor maatregelen voor specifieke situaties. Als er met het oog op besmettingsgevaar door het corona-virus aanpassingen worden gedaan aan werkplekken of werkprocessen, kijk dan of andere risico’s uit de RI&E direct kunnen worden meegenomen.

Inspectie

De Inspectie SZW handhaaft op risico’s op de werkvloer (Arbowet, artikel 3 en 5). Er wordt dus ook gelet op besmettingsgevaar door corona. De Inspectie SZW heeft laten weten dat zij letten  op:

  1. Situaties waarbij blootstelling een direct gevolg is van de werkzaamheden die worden verricht (bijvoorbeeld in ziekenhuizen).
  2. Situaties waarbij de mogelijkheid van blootstelling volgt uit het algemene besmettingsgevaar in Nederland (bijvoorbeeld in winkels).

Bron: Steunpunt RI&E

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: