Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Extra geboorteverlof per 1 januari 2019

Minister Koolmees van SZW heeft het wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof (WIEG) door de Tweede en Eerste Kamer gekregen. Het huidige kraamverlof wordt vervangen door een ruimere regeling voor geboorteverlof. Vanaf 1 januari 2019 krijgen partners na de geboorte van hun kind een hele week verlof volledig doorbetaald. Partners kunnen het verlof meteen opnemen, maar mogen dat ook doen in de eerste vier weken na de bevalling. Nu krijgen zij nog slechts twee dagen betaald kraamverlof. Afwijking bij cao is niet mogelijk. Dat heeft de nodige gevolgen voor uw organisatie. Werknemers zullen hierover veel vragen hebben.

5 weken

Aanvullend krijgen op 1 juli 2020 partners het recht om in het eerste half jaar na de geboorte van hun kind na de eerste vijf dagen partnerverlof nog eens vijf weken aanvullend verlof op te nemen tegen 70 procent van hun loon. Deze latere datum heeft te maken met de handhaving van de regeling. De automatiseringssystemen van het UWV moeten worden aangepast en dat kost tijd. De regering wil zo stimuleren dat partners meer betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van hun kind. Ook wil zij met deze regeling de arbeidsparticipatie van vrouwen bevorderen en een meer evenwichtige verdeling van werk en zorgtaken tussen de partners bewerkstelligen.


Verlofrechten van de partner

Met de Wet WIEG heeft de partner de volgende verlofrechten:

  1. calamiteitenverlof met loondoorbetaling op de dag(en) van de bevalling;
  2. eenmaal de wekelijkse arbeidsduur geboorteverlof met loondoorbetaling op te nemen binnen 4 weken na de geboorte;
  3. vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur aanvullend geboorteverlof met uitkering per week ter hoogte van 70% van het (maximum) dagloon op te nemen binnen zes maanden na de geboorte (bovenwettelijke aanvulling tot 100% van het dagloon is mogelijk);
  4. 26 maal de wekelijkse arbeidsduur ouderschapsverlof tot de achtste verjaardag van het kind. Wettelijk is dit onbetaald, maar een aantal cao’s voorziet in gedeeltelijke loondoorbetaling.

Europese regels

Brussel doet er nu nog een schepje bovenop. De Europese ministers van Sociale Zaken stemden onlangs in met een voorstel van de Europese Commissie om het zorgverlof voor partners vast te stellen op twee werkweken en dit aan te vullen met zes weken betaald ouderschapsverlof. Minister Koolmees is hier niet gelukkig mee, omdat hij vindt dat zaken als verlof voor vaders en moeders geen Europese aangelegenheid zijn. Maar dat zien andere EU-landen anders. Daarmee is het tiendaagse verlof nog geen direct opeisbaar recht, omdat eerst het Europees Parlement en de Europese Raad zich moeten uitspreken. Het duurt nog wel even voordat deze nieuwe regels van kracht zijn.

Als u meer wilt weten over de regels omtrent verlof, volg dan de cursus Actualiteiten arbeidsrecht van HRM Academy. In een dag praten we u bij.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: