Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Meer maatwerk nodig voor wettelijk rouwverlof

Rouwen en werk min
Meer maatwerk nodig voor wettelijk rouwverlof 2

Er komt voorlopig nog geen specifieke wettelijke regeling voor rouwverlof, die uitgebreider is dan het huidige calamiteitenverlof. Er is wel een aanbeveling uit het onderzoek naar rouw en werk, opgesteld in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Deze is op 30 maart 2022 doorgestuurd naar de Tweede Kamer. Minister Van Gennip van SZW staat niet onwelwillend tegenover een wettelijk rouwverlof, maar constateert ook dat het bij dit verlof lastig is om voor het benodigde maatwerk te zorgen. In een Kamerbrief heeft de minister laten weten de mogelijkheden van rouwverlof na de zomer verder te inventariseren.

Verlofregeling

De onderzoekers van Panteia bevelen een ruimere wettelijke rouwverlofregeling voor elke werknemer aan. Rouwverlof biedt rouwende werknemers ruimte, zonder dat zij hoeven in te leveren op salaris of vakantiedagen. Ook kan het ten dele ziekteverzuim voorkomen. Panteia heeft het onderzoek gedaan naar rouw en werk in opdracht van het Ministerie van SZW. Met een voorzichtig positieve reactie onderschrijft de minister de conclusie van onderzoeksbureau Panteia.

Verschillen

Minister Van Gennip is positief, maar laat weten dat een wettelijk rouwverlof niet voldoende voorziet in de persoonlijke aard van rouw. Rouw is per persoon verschillend. Het is onder andere afhankelijk van het karakter van de werknemer, zijn relatie met de overledene en de omstandigheden rond het overlijden. Omdat de impact van een sterfgeval kan verschillen in aard, hevigheid en duur, is maatwerk vereist bij de ondersteuning van een rouwende werknemer. Het is nog niet duidelijk hoe een wettelijk verlof moet worden toegepast, ingevuld en worden gefinancierd. Er is daarom meer onderzoek nodig naar de wenselijkheid van deze verlofregeling. Hierover zal de minister de verdere inventarisatie met de sociale partners opstarten.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: