Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Personeel moet uren na lockdown onbetaald inhalen

Vakbond FNV heeft veel klachten gekregen van winkelpersoneel die vanwege niet ingeroosterde uren door de lockdown, deze later zonder extra betaling moeten inhalen. Opvallend is dat veel winkeleigenaren NOW-loonsubsidie hebben gekregen voor die uren. Het gaat om winkelketens als Wibra, Blokker en Intratuin. Dat meldt de Volkskrant. Mag de werkgever de werknemers verplicht de uren laten inhalen?

Gemiddelde arbeidstijden

Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp denkt dat het wel mogelijk is. Gebruik maken van minuren bij winkelketens is volgens hem niet ongewoon en ook niet verboden. De cao voor winkelpersoneel gaat uit van gemiddelde arbeidstijden. Een werkgever kan daar 35% van afwijken. Deze regeling is in het leven geroepen om pieken in het jaar op te vangen, zoals rond Sinterklaas en kerstmis.

Ethisch

Het is de vraag of het ethisch is dat werkgevers deze regeling nu zo willen inzetten. Vooral als je bedenkt dat het loon al aan de werkgevers is vergoed door de overheid. Werkgevers sparen nu uren op die ze later onbetaald kunnen inzetten. Zo komt de rekening op het bordje van de werknemer te liggen.

Wilt u meer weten over uren laten inhalen? Volg dan de cursus Arbeidsrecht en u weet wat er mag en niet mag.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: