Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Steeds vaker een thuiswerkvergoeding

Door corona werken we met zijn allen zo veel mogelijk thuis. Maar hoe langer dit duurt, hoe meer vragen HR krijgt. Werknemers willen weten wie de werkplek betaalt en of zij recht hebben op een thuiswerkvergoeding. Op dit moment heeft zo’n 10% van de werknemers een thuiswerkvergoeding. Veel werknemers betalen de kosten zelf. De FNV wil de thuiswerkvergoeding vaker gaan meenemen in cao-onderhandelingen. Als het in de cao staat kunnen de werknemers aanspraak maken op een vergoeding.

Kosten

Een werknemer heeft geen recht op een vast bedrag als hij thuiswerkt. De FNV wil bij cao-onderhandelingen hierover vaker afspraken maken en gaat per sector kijken wat een reëel bedrag is. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) becijferde dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken. Dit bedrag is gebaseerd op uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, sneller internet, water en gas. Ook kopjes koffie en thee, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel telt het NIBUD mee. Als u een vergoeding wilt betalen dan zou u zich kunnen richten op het bedrag van het NIBUD.

Cao

In de Cao Rijk, de cao Werken voor Waterschappen en de cao voor de Nederlandse callcenters zijn afspraken gemaakt over een thuiswerkvergoeding. In iedere cao staan andere afspraken en vergoedingen. De medewerkers van Nederlandse callcenters krijgen bijvoorbeeld 25 euro per maand wanneer ze fulltime thuis werken. Sommige bedrijven hebben nu al een eigen regeling. Bij verzekeraar CZ krijgt iedereen bijvoorbeeld 50 euro per maand. Als uw organisatie niet onder deze Cao’s valt dan kunt u natuurlijk afspraken maken met uw personeel. Bespreek het onderwerp eens met de ondernemingsraad (OR) om te kijken wat er leeft onder het personeel.

Alternatieven

Veel organisaties kijken op dit moment kritischer naar hun uitgaven. U kunt zonder veel extra uitgaven werknemers toch een vergoeding geven voor het thuiswerken. U kunt bijvoorbeeld voorstellen om de besparing op de reiskostenvergoeding te gebruiken voor een thuiswerkvergoeding. U kunt ook de vrije ruimte in de werkkostenregeling gebruiken om de kosten voor thuiswerken te vergoeden. Een alternatief is dat u de reiskostenvergoedingen blijft doorbetalen als compensatie voor de extra kosten van het thuiswerk. Dit jaar mag de werkgever deze vergoeding tijdens het thuiswerk gewoon laten doorlopen, omdat de belastingdienst voor dit jaar elke dag thuiswerk tijdelijk ook als een reisdag aanmerkt. Vanaf 1 januari 2021 kan dit niet meer. Dan geldt weer gewoon dat de reiskostenvergoeding gebaseerd moet zijn op daadwerkelijk woon-werkverkeer.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: