Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Stel een meldregeling Klokkenluiders op

Per 1 juli 2016 is de Wet Huis voor Klokkenluiders ingevoerd. Elke organisatie met 50 werknemers of meer is verplicht om een interne meldregeling te hebben. Die regeling geeft werknemers de mogelijkheid om melding te maken van (mogelijke) misstanden in de organisatie. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht. Het is verstandig om de OR tijdig  te betrekken als u een meldregeling klokkenluiders opstelt of wijzigt.

Wat moet er in elk geval in die meldregeling staan zodat die voldoet aan de Wet Huis voor klokkenluiders? De belangrijkste onderdelen van een meldregeling klokkenluiders  zijn:

a. mogelijkheid voor eigen werknemers om een interne melding te doen van een vermoeden van een misstand of onregelmatigheid;

b. mogelijkheid voor werknemers van andere organisaties om een interne melding te doen van een vermoeden van een misstand bij de werkgever;

c. bescherming van de melder tegen benadeling;

d. bescherming van andere betrokkenen bij de interne meldregeling tegen benadeling;

e. vertrouwelijke omgang met de identiteit van de melder;

f. betrokkenheid van de melder bij de behandeling van de melding en het onderzoek;

g. mogelijkheid tot het doen van een externe melding;

h. mogelijkheid voor de melder om onderzoek te laten doen naar de wijze waarop binnen de organisatie met de melder is omgegaan;

i. publicatie, rapportage en evaluatie.

Het is verstandig om voor uw werknemers voorlichting te organiseren over het omgaan met een vermoeden van een misstand met een maatschappelijk belang. Iedere werknemer kan hier op zijn werk mee te maken krijgen. Meer informatie over de Wet Huis voor klokkenluiders en de meldregeling klokkenluiders vind u hier.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: