Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Maak bedrijfsaandelen aantrekkelijker

Werkgevers moeten jaarlijks belastingvrij voor 2.000 euro aan aandelen kunnen schenken aan hun personeel. De overheid moet dit fiscaal snel regelen. Hiertoe roept het CNV op. Bedrijfsaandelen zijn volgens de vakbond voor werknemers een aantrekkelijke vorm van extra beloning. Zij profiteren namelijk direct mee van de hoge winst die bedrijven momenteel maken. Noodzakelijk in tijden van hoge inflatie en snel stijgende consumentenprijzen.

Belasting betalen
Er zijn bedrijven waar de werknemers aandelen krijgen of kunnen kopen. Op dit moment betalen werknemers jaarlijks belasting over hun aandelen, ook als deze nog niet zijn uitgekeerd. De fiscus beschouwt aandelen namelijk als loon. ‘Dit maakt het niet aantrekkelijk om bedrijfsaandelen te kopen, zeker niet voor mensen met een laag inkomen. Je krijgt geen geld, maar betaalt wel al belasting. Wat ons betreft wordt dit dus belastingvrij tot 2.000 euro per jaar. Voor iedereen., volgens CNV Voorzitter Piet Fortuin.’

Quick win
‘Bovendien verschaffen aandelen medewerkers financiële medezeggenschap over het bedrijf. Dit verhoogt de betrokkenheid en bindt medewerkers aan je organisatie. Noodzakelijk in een tijd van arbeidsmarktkrapte.’ 69% van de werkgevers neemt nu geen maatregelen om personeel binnenboord te houden, blijkt uit een CNV-enquête onder 3100 leden. Meer dan de helft van de werkgevers investeert meer in werving dan in behoud van personeel. ‘Delen in de winst is een quick win om mensen te behouden, zeker als dit fiscaal aantrekkelijk wordt.’

Buitenland
Bij minder dan 10% van de Nederlandse bedrijven delen medewerkers momenteel mee in de winst, blijkt uit een economische CNV-analyse. Nederland presteert hierin ruim onder het Europees gemiddelde. In Frankrijk kent ruim 80% van de bedrijven een winstdelingsregeling. Duitsland verhoogde het belastingvrije bedrag voor aandelen van 360 naar 1440 euro per jaar.

Niet rondkomen
Bij de schaarse bedrijven waar nu sprake is van bedrijfsaandelen, opties of winstdeling, zien vooral directies en hoger management hun bankrekening groeien. De werkvloer heeft het nakijken. Fortuin: ‘Terwijl juist werknemers in de lagere schalen dit geld hard nodig hebben. Bijna 1 op de 5 werkenden kan nu niet rondkomen en 14% redt het einde van de maand niet, zo toont een recente CNV-enquête aan.’

Innovatiever en productiever
Werkgevers profiteren zelf ook direct: bedrijven met winstdeling, werknemersaandelen of opties presteren beter, zijn innovatiever en hebben een hogere productiviteit, blijkt uit internationaal onderzoek. Bovendien is er minder verloop en is het personeel tevredener.

On-Nederlands
‘Meeprofiteren van de bedrijfswinst voor alle werknemers is nu nog on-Nederlands. Tijd om hier verandering in te brengen. Het verstrekken van een belastingvrij bedrag aan aandelen ter waarde van 2.000 euro is een eerste klap die de overheid kan toedienen. Bedrijven verdienen dit terug door meer productiviteit, meer innovatie en meer loyaliteit. Belangrijk in een tijd van arbeidsmarktkrapte,’ aldus Fortuin.

Bron: CNV

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: