Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Invoering 2 maanden betaald ouderschapsverlof

Ouders met een arbeidsovereenkomst kunnen vanaf 2 augustus 2022 betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van het UWV krijgen. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierdoor krijgt uw werknemer extra tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Werknemers in Nederland hebben dan het recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Ouders krijgen vanaf 2 augustus dan voor 9 weken een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind.

kraamverlof
Invoering 2 maanden betaald ouderschapsverlof 2
Wennen

Met het betaald ouderschapsverlof krijgen ouders meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Ouders kunnen dan ook rustig keuzes maken over de verdeling van werken en zorgen. Alleen ouders die in loondienst werken hebben recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Als 2 ouders in loondienst werken, hebben beide ouders recht op het gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Werknemers kunnen met hun werkgever in gesprek gaan over de invulling van het verlof. Werkgevers kunnen bij UWV een aanvraag indienen voor de uitkering voor de werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit kan pas nadat het verlof is opgenomen.

Al geboren

Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de nieuwe verlofregeling een kind hebben gekregen. Het kind moet op 2 augustus 2022 jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment werknemer zijn. Ook moeten ze nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen. Betaald ouderschapsverlof kan ook in deze situatie worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind.

Adoptie- of pleegouderschap

Er is nog meer mogelijk. Voor adoptiekinderen of erkende kinderen kunt u ook betaald ouderschapsverlof krijgen: voor elk kind 9 weken. In het geval van adoptie- of pleegouderschap is gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof mogelijk voor kinderen onder de 8 jaar. Dit geldt alleen voor het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing. 

Meer informatie over verlofregeling vindt u hier. In de cursus Actualiteiten arbeidsrecht komen deze en andere verlofregelingen aan de orde.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: