Het Coronavirus rukt op en zorgt voor veel paniek. In Nederland hebben we nu de eerste Coronazieken, maar verder nog gewoon een griepgolf. Sinds 12 februari is er officieel een nationale griepgolf aan de gang. Zodra meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. De griepepidemie in Nederland verloopt volgens het RIVM tot nu toe minder hevig dan in de afgelopen vier jaar. Toch zorgen veel zieke werknemers voor een flinke kostenpost. Griep of verkoudheid was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2017 met 42% de meest genoemde reden voor ziekteverzuim onder werknemers. Gemiddeld meldden ze zich daarbij zo’n drie dagen ziek. Wat kan de werkgever doen om de griepgolf tegen te gaan?
Besmettelijk
Het lastige is dat u vaak niet weet of iemand ziek is. Werknemers hebben soms al griep, maar ze werken gewoon door. Verder kan één snotterende collega een voorbode zijn van een griepgolf op de werkvloer, maar dat hoeft niet. Het is bovendien lastig om te voorkomen dat u last krijgt van de griepgolf. Griepvirussen zijn namelijk overdraagbaar door de lucht. Als iemand die ziek is hoest of praat, kan het virus de collega’s nog steeds bereiken als zij een paar meter van de patiënt af zitten.
Aanpak
De werkgever kan een griepgolf op het werk niet voorkomen, maar u kunt wel voorlichting geven. Geef aan dat werknemers goed op hun hygiëne moeten letten, zodat virussen zich niet verder verspreiden. Was regelmatig je handen en als je snotterig bent houd je handen of elleboogholte voor je mond bij het hoesten.
De werkgever kan pakjes met papieren zakdoekjes uitdelen. De gebruikte zakdoekjes moeten dan in een afgesloten bak worden gegooid.
De werkgever kan ook werknemers een griepprik laten halen. Zo’n prik is voor gezonde volwassenen zo’n 70 tot 80 procent effectief. Het vaccin kost een paar tientjes, maar dat is goedkoper dan als iemand 3 dagen ziek thuis zit.
De werkgever kan ook mensen meer thuis laten werken, zodat ze collega’s niet kunnen besmetten. Dit is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden.
Het heeft weinig zin om werknemers allemaal een mondkapje te geven. De meeste maskers houden virussen en bacteriën niet tegen. Bij de maskers met beschermingsklasse FFP3 kan slechts 2% van de virussen en bacteriën er doorheen komen. Dat zijn de beste maskers. De kans op besmetting is dan aanzienlijk lager, maar het werkt op de lange duur niet prettig en er bestaat kans op een zijwaartse lekkage en dan beschermen ze onvoldoende. Meer tips om het ziekteverzuim te beperken, krijgt u tijdens de cursus Ziekteverzuim. Meer informatie over griep en Corona vindt u op de website van het RIVM.