Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Loonkloof mannen en vrouwen tussen 5% en 22%

Er zijn nog steeds aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Afhankelijk van de leeftijd blijft de loonkloof tussen mannen en vrouwen groot. In de leeftijdsgroep 22-27 jaar is het verschil in beloning in dezelfde functie ‘slechts’ 5%. Maar hoe ouder de werknemers, hoe groter de loonkloof. In de groep 54-59 jaar is de loonkloof ruim 22%. Dat blijkt uit een analyse van 1,3 miljoen loonstroken van de 50 meest voorkomende beroepen door de Van Spaendonck Groep.

Minder verdienen

Vrouwen verdienen minder in 32 van de 50 meest voorkomende beroepen in het mkb, terwijl er in 11 beroepen geen significant verschil is en vrouwen in 7 beroepen juist meer verdienen dan mannen. In de top 10 meest voorkomende beroepen verdienen vrouwen alleen gemiddeld meer als doktersassistent of pedagogisch medewerker. Dat zijn direct beroepen waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn. Maar deze “vrouwenberoepen” worden wel weer gemiddeld slechter betaald dan beroepen waar voornamelijk mannen werken.

Oorzaken

Mannen verdienen gemiddeld meer dan vrouwen in elke leeftijdsgroep. Daar zijn verschillende oorzaken voor, die elkaar soms versterken. Vrouwen werken vaker parttime dan mannen, hebben minder jaren werkervaring en nemen relatief veel zorgtaken op zich na het krijgen van kinderen. Zo bouwen ze minder ervaring op als iemand die doorlopend fulltime werkt. Ook hebben vrouwen in de oudere leeftijdsgroepen vaak minder vooropleiding. Toch is gemiddeld 7% van het loonverschil tussen mannen en vrouwen niet te verklaren door deze oorzaken.

Rol HR

Als werkgever of HR-professional kunt u actief sturen op gelijke beloning. Onderzoek hoe hoog de beloningsverschillen zijn tussen mannen en vrouwen in uw organisatie en zorg dat de inschaling van nieuwe medewerkers niet genderafhankelijk is. Onderzoek ook hoe bij u de verdeling van mannen en vrouwen is over de hogere functies. Zogenaamde grote vennootschappen en beursgenoteerde ondernemingen zijn overigens sinds dit jaar verplicht deze cijfers jaarlijks te vermelden bij de SER, inclusief een plan van aanpak.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: