De EU wil de zorgtaken binnen het gezin beter verdelen. Het Europees Parlement heeft daarom ingestemd met minimaal twee maanden betaald ouderschapsverlof. Ook krijgen vaders en lesbische moeders recht op minimaal tien dagen partner verlof. Nederlandse ouders hebben nu al recht op ouderschapsverlof. Ouders kunnen in totaal zes maanden verlof opnemen, totdat een kind acht jaar is. Dit verlof is echter onbetaald, tenzij er in de cao of personeelsregeling iets is geregeld.
Betaald ouderschapsverlof
Het betaalde ouderschapsverlof van de EU is niet in detail geregeld. De hoogte van het bedrag is bijvoorbeeld niet bekend. Dit moet daarom op ” een adequaat niveau” zijn om een “fatsoenlijke levensstandaard” te behouden. De lidstaten bepalen zelf de hoogte van het bedrag en door wie dit uitgekeerd zal worden. Moet de werkgever hier voor opdraaien of gaat de overheid meebetalen?
Geboorteverlof
Dit betaalde ouderschapsverlof komt bovenop het geboorteverlof, dat de EU heeft vastgesteld op tien dagen. Op 1 januari 2019 is het verlof voor Nederlandse vaders al verhoogd van twee naar vijf dagen. Vanaf 1 juli 2020 komen hier nog eens vijf weken bovenop, tegen 70 procent van het salaris. Minister Koolmees gaat kijken hoe de geplande uitbreiding van dit verlof in elkaar gevlochten kan worden met het ouderschapsverlof, om zo te voldoen aan de Europese eisen. Hij heeft drie jaar om de nieuwe richtlijnen in Nederlandse wetgeving om te zetten.
Als u het overzicht kwijt bent van alle regelingen en rechten van werknemers, volg dan de cursus Arbeidsrecht. We zetten de belangrijkste regelingen op een rij.