Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Kritiek op wetsvoorstel gelijke kansen bij sollicitaties

Het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie verplicht werkgevers en intermediairs om een werkwijze te hebben die gericht is op het voorkomen van discriminatie bij de werving en selectie van medewerkers. Het doel is om werkgevers bewuster te maken van arbeidsmarktdiscriminatie. Volgens werkgeversorganisaties is dit voorstel te bureaucratisch. Bij monde van de AWVN zeggen ze dat de nadruk te veel ligt op het uitschrijven van procedures en toezicht achteraf. Liever willen de werkgevers investeren in trainingen voor leidinggevenden over objectief werven en selecteren en gebruikmaken van bestaande tools, zoals de NVP Sollicitatiecode, de handreiking gelijke beloning en de tools van diversiteitopdewerkvloer.nl.

Diversiteitsbeleid

Als HR een meer diverse workforce wil creëren, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de bovengenoemde punten. Een diversiteitstraining is een goed startpunt om de (HR-)medewerkers, managers en teamleiders in jouw organisatie bewust te maken van hun onbewuste vooroordelen en ideeën. Verder moet werving en selectie op een brede doelgroep afgestemd worden door het gebruik van inclusieve taal en is het een aanrader om functie-eisen, kandidatenprofielen en beoordelingscriteria van tevoren vast te leggen. Tenslotte is het een goed idee om een divers samengestelde selectiecommissie te hebben.

Wetsvoorstel gelijke kansen bij sollicitaties

Volgens de Wet toezicht gelijke kansen moeten werkgevers met 25 of meer werknemers hun werkwijze om discriminatie te voorkomen schriftelijk vastleggen. Ook intermediairs (denk daarbij aan uitzendbureaus en payrollbedrijven) moeten een vastgelegde werkwijze doorlopen. Dit geldt ook voor buitenlandse werkgevers en intermediairs die actief zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. De invoering van de wet staat gepland voor medio 2024.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: