Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Vraag en antwoord

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Werving en selectie (2)

Categorie: Werving en selectie

Tijdens een sollicitatieprocedure mag de werkgever niet zo maar een aanstellingskeuring verlangen van de kandidaat. Dat mag wel als de functie risico’s kan opleveren voor de gezondheid of veiligheid van de werknemer of die van andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan politiemedewerkers, brandweermannen of piloten. Er is dan sprake van speciale functie-eisen. De bedrijfsarts voert de keuring uit aan het einde van de sollicitatieprocedure.

De werkgever kan niet zo maar een keuring toevoegen aan een sollicitatieprocedure. Hij is verplicht om schriftelijk advies te vragen aan de bedrijfsarts of een keuring voor een bepaalde functie terecht is. Na een positief advies moeten de volgende punten schriftelijk worden vastgelegd: de functie-eisen, het doel van de keuring, de specifieke gezondheidsvragen en de medische onderzoeken. Vergeet als werkgever niet om de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging te informeren als u het keuringsbeleid aanpast. Zij hebben instemmingsrecht.

Categorie: Werving en selectie

De werkgever mag de sollicitant alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie. De werkgever mag vaststellen of de sollicitant geschikt is voor de functie. Hij mag niet vragen naar de gezondheidstoestand van de kandidaat. U kunt wel duidelijk omschrijven uit welke taken de functie bestaat en vervolgens te vragen of de sollicitant in staat is deze taken uit te voeren. (“Kunt u een groot deel van de dag achter een beeldscherm werken?”) U mag tijdens het sollicitatiegesprek in de regel ook geen vragen stellen over privézaken.

In bepaalde gevallen moet de sollicitant tijdens de sollicitatieprocedure de werkgever informeren over zijn gezondheid. Deze meldingsplicht geldt alleen als de medische klachten problemen kunnen geven tijdens het werk. De sollicitant hoeft niet te zeggen dat ze zwanger is. De werkgever mag daar in het sollicitatiegesprek niet naar vragen.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Stuur een e-mail

Bel mij: