Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Kabinet zet streep door onzekere oproepcontracten

Het nulurencontract zorgt voor onzekerheid bij medewerkers. Zij weten nooit of ze worden ingehuurd. Het kabinet wil een streep halen door onzekere oproepcontracten, zoals het nulurencontract. In plaats daarvan komt een nader uit te werken basiscontract. Dat moet medewerkers meer zekerheid geven over zaken als inkomen en werktijden. Dat meldt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip aan de Tweede Kamer. De minister vindt het belangrijk dat medewerkers vooraf weten wanneer zij beschikbaar moeten zijn voor werk. Dat maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld een tweede baan te nemen. Hierdoor krijgen medewerkers meer zekerheid over hun inkomen. Zij weten beter of ze kunnen rondkomen. Een uitzondering blijft bestaan voor scholieren en studenten.

Hervorming

Het kabinet werkt aan een grondige hervorming van de arbeidsmarkt. Flexibel werk moet minder flexibel worden. Er zijn de afgelopen jaren al regels (de WAB en de Wet flexibel werken bijvoorbeeld) gekomen om flexwerkers meer zekerheid te geven. Flexibel werk blijft in de ideeen van het kabinet mogelijk, maar het uitgangspunt wordt dat “structureel werk in principe wordt georganiseerd op basis van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd”. Daarmee volgt het kabinet adviezen van de commissie-Borstlap, die onderzoek deed naar arbeidsrelaties, en van de Sociaal-Economische Raad. De nulurencontracten zouden moeten verdwijnen en er moet een minimumloon komen voor zzp’ers. Wanneer de hervorming van de arbeidsmarkt er komt, is nog niet duidelijk.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: