Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Werknemers hebben last van controledrang werkgever

Werknemers worden steeds meer in de gaten gehouden door hun werkgever. Uit onderzoek van het CNV blijkt dat de werkgever bijna 1 op de 5 werkenden monitort met software of men aan het werk is. Van 16% weet de werkgever via een GPS-systeem waar de werknemer zich bevindt. Bijna een kwart van de respondenten geeft aan dat de monitoring van zijn of haar werkzaamheden de afgelopen jaren toeneemt. 4 op de 10 stelt dat de werkgever via digitale mogelijkheden meer over hen weet dan vijf jaar geleden. Bij 13% registreert de werkgever welke websites hun medewerkers bezoeken en bij 1 op de 3 hangen camera’s op het werk.

privacy
Werknemers hebben last van controledrang werkgever 2
Gevolgen voor privacy

‘De controledrang van werkgevers neemt in snel tempo toe. Werkgevers maken gebruik van digitale middelen om werknemers te controleren. Privacy staat steeds meer bij het grofvuil. Juridisch gezien mag monitoring alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er een ernstig vermoeden van misbruik is. Maar gezien de hoeveelheid mensen die door hun werkgever worden gecontroleerd, lijken werkgevers massaal de wet te overtreden. Werkgevers moeten zich bovenal houden aan de wet en hun personeel niet steeds meer lukraak illegaal monitoren.’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Geconfronteerd met informatie

Het CNV vindt het een zeer onwenselijke ontwikkeling. Werkgevers moeten sturen op vertrouwen, deze controle kan schadelijk zijn voor de onderlinge verhoudingen, de productiviteit en de werksfeer. Ongeveer 1 op de 10 werknemers wordt door de werkgever geconfronteerd met informatie die de werkgever via digitale monitoring over hen heeft verkregen. Een kwart van de respondenten vreest dat de werkgever de digitaal verkregen informatie tegen hen kan gebruiken. 40% vindt het een probleem dat zijn of haar werkgever steeds meer mogelijkheden heeft om hem te controleren. 71% wil niet dat hun werkgever alles van hen weet.

Fortuin: ‘Werkgevers gebruiken deze informatie dus daadwerkelijk tegen hun werknemers. En een deel is bang dat de informatie tegen hen wordt gebruikt. Door de controle drang creëren werkgever een werksfeer van wantrouwen en onveiligheid. Dit tij moet snel keren. Het is mooi dat werknemers steeds meer hybride kunnen werken, maar als daar meer digitale monitoring en controle voor in de plaats komt, is dat geen winst maar vooral een grote achteruitgang in de vrijheid van werknemers.’

Als u wilt weten of de controle van werknemers mag en wanneer u de privacywetgeving overtreedt, volg dan de cursus Omgaan met privacy. U bent in één dag op de hoogte van de regels en de laatste jurisprudentie.

Bron: CNV

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: