Betaalbare trainingen voor HR-professionals

Search

Advies gevraagd over het arbeidsongeschiktheidsstelsel

Het arbeidsongeschiktheidsstelsel werkt niet naar behoren. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel ingesteld. Deze commissie moet adviseren over een toekomstbestendig stelsel voor arbeidsongeschiktheid. Dit advies moet uiterlijk op 1 april 2024 klaar zijn.

bedrijfsarts
Advies gevraagd over het arbeidsongeschiktheidsstelsel 2

Maatregelen

Het kabinet heeft ambities met het socialezekerheidsstelsel. Het kabinet wil de hardheden in de WIA wegnemen, het introduceren van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en het verlichten van de plichten voor met name kleine werkgevers. Bovendien staat het stelsel onder druk door de mismatch op het gebied van sociaal medisch beoordelen. Het kabinet heeft daarom al verschillende maatregelen aangekondigd. Voor de langere termijn vraagt minister Van Gennip deze commissie om integraal en fundamenteel te adviseren over een toekomstbestendig stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Een stelsel dat uitvoerbaar, betaalbaar en uitlegbaar is voor werkzoekenden, werkenden, werkgevers, uitvoerende organisaties en de mensen die een beroep moeten of willen doen op dat stelsel. Het stelsel moet in balans zijn op twee doelen: (1) werk waar mogelijk en (2) inkomensbescherming waar nodig.

Oplossingen voor het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel

Het kabinet vraag aan de commissie om met meerdere oplossingsrichtingen te komen. Die moeten de fundamentele en structurele knelpunten uit het huidige stelsel oplossen. Die oplossingen moeten uiterlijk op 1 juli 2024 klaar zijn. Roos Vermeij wordt voorzitter van de commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel. Zij is onder andere voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA en hield zich daar bezig met uiteenlopende dossiers, waaronder sociale zekerheid en de arbeidsmarkt.

HRM Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de HRM Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: