Soms twijfelt u of het huidige contract met de arbodienst verlengd moet worden. Er zijn volop alternatieven. Het lastige is alleen, waar moet u op letten bij het kiezen van een arbodienst? Zijn er veel verschillen tussen de dienstverlening? En hoe zit het met de Arbowet en het basiscontract? In Artikel 2.8 van de Arboregeling staan de eisen aan een arbodienst. U kunt natuurlijk gewoon googelen en dan de goedkoopste kiezen. De vraag is of u dan geholpen bent als er medewerkers ziek worden of moeten re-integreren. Voor de keuze van een arbodienst hebben we daarom verschillende aandachtspunten op een rij gezet om het eenvoudiger te maken om een nieuwe arbodienst te beoordelen.
1 Basiscontract
De Arbowet geeft aan dat werkgevers zich bij het uitvoeren van taken op het gebied van preventie en
bescherming moeten bijstaan door kerndeskundigen. De kerndeskundigen zijn de bedrijfsarts, de veiligheidskundige, de arbeidshygiënist en de arbeids- en organisatiedeskundige. De werkgever moet zich laten bijstaan bij ziekteverzuimbegeleiding, toetsen en adviseren over de RI&E, de PAGO, eventuele aanstellingskeuringen, toegang tot de bedrijfsarts. Om ervoor te zorgen dat de kerndeskundigen op professionele wijze hun werk kunnen doen, worden daarover werkafspraken vastgelegd in het basiscontract. Daarnaast moet de arbodienst een second opinion mogelijk maken. Vraag aan de arbodienst hoe dit precies is geregeld en of alles bij de prijs is inbegrepen.
2 Gecertificeerde arbodienst
Er valt veel te kiezen, zodat u door de bomen het bos niet meer ziet. U kunt uw keuze vergemakkelijken door een gecertificeerde arbodienst te kiezen. U kiest dan in ieder geval voor een organisatie die voldoet aan de wettelijke vereisten. De Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten (SBCA) let hierop. U kunt daar ook een lijst van alle gecertificeerde arbodiensten per regio vinden.
3 Ervaring in de sector
Het is van belang dat de arbodienst de sector en de arbeidsrisico’s in de sector kent. De arbodienst zou moeten aangeven dat er minimaal 2 jaar aantoonbare ervaring is in uw bedrijfstak.
4 Bedrijfsarts BIG geregistreerd
In de meest organisaties is het toetsen van de RI&E door een gecertifieerde kerndeskundige verplicht. Dit kan behalve de bedrijfsarts een deskundige met een eigen “specialiteit” zijn. Denk hierbij aan de veiligheidskundige, arbeidshygiënist en een arbeids- en organisatiedeskundige. Op 1 juli 2022 trad voor deze drie deskundigen het nieuwe certificatieschema in werking. De bedrijfsarts valt als medisch specialist hier niet onder. Die moet een BIG registratie hebben als specialist arbeid en gezondheid. Op het moment dat u een arbodienst gaat benaderen, vraag dan of de bedrijfsartsen en andere medische specialisten in het BIG-register staan. U kunt in het BIG-register ook zelf zoeken op o.a. naam, specialisme en BIG-nummer. Dan weet u zeker dat uw organisatie de juiste expertise in huis haalt.
5 Passende dienstverlening
Er zijn veel verschillende dienstenpakketten per arbodienst. Dat varieert van een uitgebreid pakket waar u vrijwel alles uit handen kan geven. Ook de administratie of de inzet van casemanagers kunnen arbodiensten voor u doen. U kunt ook kiezen voor een uitgekleed pakket waar u bijvoorbeeld zelf de controles van de bedrijfsarts moet initiëren. Maak als werkgever duidelijk wat u nodig hebt. Bedenk dat wie u kiest, de werkgever blijft verantwoordelijk voor de re-integratie van de medewerkers! U hebt goede arbodienstverlening nodig die u kan helpen.
6 Contact
Het is heel belangrijk om een goed contact te hebben met de arbodienst. U wilt makkelijk contact kunnen opnemen met de verzuimbegeleider, zodat u samen kunt kijken naar het verzuim binnen uw organisatie. Samen kunt u verbeteringen doorvoeren waardoor het verzuim zo laag mogelijk wordt.
7 Betrek de OR bij het kiezen van een arbodienst
De ondernemingsraad (OR) heeft instemmingsrecht bij de keuze van de arbodienst. Betrek daarom tijdig de OR bij uw keuzeproces.